Stickers en lijm, de juiste combinatie
Lijm, de verbindende factor
De lijmlaag van een sticker of etiket zorgt er voor dat het (bedrukte) stickermateriaal hecht aan de ondergrond.
De lijm moet niet alleen voor beide geschikt zijn, maar ook rekening houden met diverse gebruiksfactoren, zoals omgevingstemperatuur, vocht, mate van hechting etc. De combinatie van deze factoren is niet altijd eenvoudig.
Er bestaat dan ook een enorme variatie aan stickermaterialen en lijmlagen. De keuze hieruit wordt mede bepaald door de volgende factoren:
De benodigde hechting voor stickers:
Permanent Hierbij wordt er van uit gegaan dat de sticker na het plakken niet meer verwijderd wordt. Het verwijderen van de sticker kan betekenen dat de sticker beschadigt en dat er lijmresten achter kunnen blijven. In bepaalde gevallen kan ook de ondergrond beschadigd raken, voornamelijk als deze is voorzien van een lak of een andere “losse” toplaag.
Afneembaar Bij een afneembare lijmlaag is het de bedoeling dat de sticker verwijderd kan worden zonder beschadigingen en lijmresten achter te laten. Soms wordt de eis gesteld dat het etiket op een specifieke ondergrond meerdere malen herplakbaar moet zijn, bijvoorbeeld bij een hersluitbare verpakking. Ook bij een afneembare lijm kan een losse toplaag worden meergetrokken.
Semi-permanent Bij deze lijmlaag is de sticker een korte tijd herpositioneerbaar. Na verloop van tijd zal de sticker gaan doorhechten en permanent van aard worden. Een slecht geplakte sticker of verkeerd geplakt etiket kan zodoende opnieuw aangebracht worden. De tijd dat een sticker herpositioneerbaar is, is mede afhankelijk van het stickermateriaal.
Alle lijmen hebben tijd nodig om zich te zetten en bereiken vaak pas na 48 uur hun uiteindelijke kleefkracht. Houd hier rekening mee bij het testen. De kleefkracht of tack van een materiaal wordt uitgedrukt in Newton en staat in de datasheet van het stickermateriaal vermeld. Ook de aanvangskleefkracht of initiële tack staat hierin meestal vermeld. Als maatstaf wordt doorgaans de kleefkracht na 1 uur genomen. Gemeten wordt op standaard gladde ondergronden zoals glas en metaal.
Blootstelling aan hitte van stickers:
Sommige typen lijm drogen uit onder invloed van warmte. Ondergronden zoals motoren en delen onder de motorkap van een auto vereisen daarom een specifieke lijm.
De kenmerken van de ondergrond:
Niet alle ondergronden beplakken even gemakkelijk. Veel materialen hebben een speciale coating die er voor zorgt dat er zo min mogelijk op hecht. Denk hierbij aan kantoormeubilair en gemoffelde metalen onderdelen. Andere materialen zijn uit zichzelf erg lastig te beplakken, zoals containers voor chemicaliën. Dit komt omdat deze materialen een zeer hoge oppervlaktespanning hebben. Ook kunnen materialen reststoffen zweten, zoals olie en vet.
Het maakt ook uit of een ondergrond glad of gestructureerd is. Bij een sterk gestructureerd materiaal worden alleen de toppen geraakt, waardoor het lijkt alsof de lijm slechter hecht. Een dikkere lijmlaag kan de leemtes opvullen en zal daarom beter plakken.
De weersomstandigheden waaronder wordt geplakt:
Droog, nat, warm of juist erg koud, dit heeft allemaal invloed op de tack van de lijmlaag. Normaal gesproken wordt er van uit gegaan dat men plakt bij kamertemperatuur en dat de ondergrond niet vochtig is. Etiketten voor diepgevroren producten hebben een speciale lijmlaag. Ook voor het plakken buiten in de vrieskou zijn er speciale lijmlagen voorhanden. Tussen -5 en 5 graden Celcius kan er sprake zijn van condensvorming.
De omstandigheden waaraan de sticker wordt blootsgesteld gedurende het gebruik:
Zonlicht, regen en wind hebben een grote invloed op de levensduur van een sticker. Ook de blootstelling aan zout water of chemicaliën zijn belangrijke factoren bij de keuze van de lijm en het stickermateriaal. Vaak zijn stickers en etiketten een halffabricaat dat extra bewerkingen moet ondergaan. Denk daarbij aan in-mould labeling en nadien inprinten op een labelprinter.
De wijze waarop de sticker wordt aangebracht:
Veel etiketten worden machinaal opgeplakt. Dit stelt eisen aan de starheid en lijm van het etiket. Goed rekening houden met de manier waarop een sticker wordt verwerkt in de productie kan een hoop tijd en geld schelen. De lijm kan daarbij van groot belang zijn.
Er bestaat een oneindig grote variatie in ondergrond en gebruik. Daarvoor is een ernorm grote verscheidenheid materialen voorhanden. De eerste vraag die wij van Stickers.nl altijd stellen is “waar gaat u de sticker voor gebruiken”. Dit geeft ons de mogelijkheid een goede inschatting te maken van het meest geschikte materiaal, lijm en druktechniek. Om er zeker van te zijn dat de sticker of het etiket ook goed werkt raden wij altijd aan ons model te testen.
Heeft U een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.