Home Stickers verwijderen

Stickers of lijmresten verwijderen

Lijmresten of sticker verwijderen

Een sticker verwijderen kan soms nogal lastig zijn. Wanneer stickers langer op een ondergrond zitten, gaan ze steeds vaster zitten. Hoe vast de sticker zit is ook afhankelijk van de ondergrond waarop de sticker geplakt is. Ook de omstandigheden waaronder de stickers geplakt en gebruikt zijn bepalen hoe vast een sticker gaat zitten.

Stickers blijven echter stickers en zijn altijd te verwijderen. Wij geven u hieronder een aantal tips zodat u ze zo gemakkelijk mogelijk een sticker kunt verwijderen. Het beste is om tijdens het verwijderen van de stickers voorzichtig te werk te gaan en zelf goed te kijken of toch de ondergrond op een verborgen zwakke plek niet meekomt.

Na het verwijderen van de stickers kunnen lijmresten achter blijven. Daarnaast kan het zijn dat na het verwijderen van een papieren sticker resten achterblijven van zowel papier als lijm. Ook al deze lijmresten kunt u verwijderen.

Gaat u lijmresten verwijderen? Test altijd op een onopvallende plaats of het gebruikte middel geen verkleuring of aantasting van de ondergrond veroorzaakt!

Stickers op glas en ramen verwijderen

Stickers op ramen of glas kunnen vaak erg vast zitten, maar zijn altijd goed te verwijderen. U hoeft niet bang te zijn om de ondergrond te beschadigen. U kunt het beste de sticker goed warm maken met bijvoorbeeld een föhn en dan een hoekje lostrekken. Blijven föhnen en de sticker warm houden. Vervolgens kunt u de sticker er zo aftrekken. Wanneer de sticker warm is, wordt het materiaal zachter  en wordt het eenvoudiger de sticker te verwijderen.

Wanneer de sticker al wat ouder is kan deze breken. Begin gewoon weer opnieuw met verwarmen en aan de sticker te trekken. Sommigen gebruiken ook verfkrabbers of iets dergelijks. Wees hiermee voorzichtig: er kunnen krassen op het glas ontstaan.

Sommige stickers zijn bedoeld om langere tijd op glas te blijven zitten. Wilt u stickers voor acties op het raam plakken, dan kunt u het beste stickers nemen die gemakkelijker te verwijderen zijn, zoals afneembare stickers, stickers easy dot of statisch hechtende stickers. Klik hier voor meer informatie over raamstickers.

Lijmresten verwijderen

Na het verwijderen van de stickers blijven er meestal lijmresten achter. Als de ondergrond niet van kunststof is  en kleurecht is, kun je Stickerverwijderaar gebruiken. Dit product lost de lijmresten op. Goed poetsen en klaar. Let wel op dit product kan lak verkleuren.

Voor kunststof en lak- ondergronden kunt u dit soort producten beter mijden en kiezen voor bv olie.

Test voor het verwijderen van de resten altijd op een onopvallende plaats of het gebruikte middel geen verkleuring of aantasting van de ondergrond veroorzaakt!

Andere manieren om lijmresten te verwijderen

  • Een warm sopje met afwasmiddel: werkt goed bij papieren stickers
  • Schildertape:wrijf goed aan op de resten en trek het er verschillende malen snel af.

Stickers op lak of verf verwijderen

Wilt u een sticker van een gelakte ondergrond verwijderen? Wees extra voorzichtig. De ondergrond moet niet beschadigd worden. Ook hier weer kunt u het beste de sticker goed warm maken met bijvoorbeeld een föhn en een hoekje lostrekken. Blijf föhnen en houdt de sticker warm. Vervolgens kunt u de sticker er zo aftrekken. Wanneer de sticker warm is, wordt het materiaal zachter  en wordt het eenvoudiger de sticker te verwijderen. Als je voorzichtig bent komt de lijm vaak ook mee. Zorg ervoor dat de fohn niet te warm staat anders kan de sticker scheuren. Soms breekt de folie in kleine stukjes. Hier kun je niets aan doen. Warmte helpt dan in ieder geval wel.

Wrijf achtergebleven lijmresten in met blanke lampenolie of wasbenzine. Laat dit even inwerken en verwijder de resten. Eventueel kunt u de lijmresten met een schildersmes voorzichtig van de ondergrond duwen.  De laatste lijmresten kunt u nogmaals met lampenolie of wasbenzine definitief verwijderen.

Gebruik bij een gelakte ondergrond GEEN terpentine of stickerverwijderaar: dit kan de lak dof maken.

Stickers van een kunststof ondergrond verwijderen

Ook stickers die op een kunststof ondergrond zijn geplakt kunnen het beste als volgt verwijderen: Maak de sticker goed warm met een föhn en dan een hoekje lostrekken. Blijven föhnen en de sticker warm houden. Vervolgens kunt u de sticker er zo aftrekken. Wanneer de sticker warm is, wordt het materiaal zachter en wordt het eenvoudiger de sticker te verwijderen.Wanneer de sticker al wat ouder is kan deze breken. Begin gewoon weer opnieuw met verwarmen en aan de sticker te trekken.

Zorg er bij een kunststof ondergrond wel voor dat u de ondergrond niet te heet maakt, omdat de ondergrond dan zou kunnen kromtrekken of smelten.

Papieren stickers verwijderen

Papieren stickers zijn vaak lastig te verwijderen omdat het papier in kleine stukjes scheurt. Toch kan het de moeite waard zijn om, net als bij kunststof folie stickers, te proberen de sticker met wat warmte te verwijderen.

Verwarm het zelfklevend papier met een föhn. De lijm wordt zacht en afhankelijk van de sterkte van het papier en de lijmlaag kun je hem gemakkelijker of moeilijker in zijn geheel verwijderen. Zorg ervoor dat de föhn niet te warm staat.

Wrijf achtergebleven papier- en lijmresten in met blanke lampenolie, wasbenzine of water. Zorg dat de sticker goed doorweekt wordt. Laat het even inwerken en verwijder de resten. Meestal kunnen de resten gemakkelijk met een schildersmes van de ondergrond geduwd worden. Let daarbij op voor krassen. Verwijder de laatste lijmresten met wat extra lampenolie of wasbenzine definitief.

Stickers van muren verwijderen

Er zijn veel verschillende muren en ondergronden waarvoor verschillende manieren om de stickers te verwijderen gelden:

Stickers van gemetselde muren zonder extra laag erover/ Gladde geverfde muren/ Muren met vinylbehang verwijderen

Maak de sticker goed warm  met bijvoorbeeld een föhn en dan een hoekje lostrekken. Blijf föhnen en de sticker warm houden. Vervolgens kunt u de sticker er  aftrekken. Wanneer de sticker warm is, wordt het materiaal zachter  en wordt het eenvoudiger de sticker te verwijderen.Wanneer de sticker al wat ouder is kan deze breken. Begin gewoon weer opnieuw met verwarmen en aan de sticker te trekken

De kans is groot bij een gemetselde muur dat er aan de lijmlaag stukjes metselwerk meekomen. Hier is helaas niets aan te doen. Ook bij behangen of geverfde muren kunnen delen van de ondergrond meekomen wanneer deze zelf niet meer zo vast op de ondergrond zitten. Wanneer u rustig werkt kunt u de schade wel beperken.

Stickers van muren met papieren behang verwijderen

Het is bijna niet mogelijkom een sticker van een papieren behang af te halen zonder dat het behang gaat scheuren. De enige manier is toch weer föhnen en langzaam trekken.