Home Stickers Materialen Zelfklevend vinyl stickers

Zelf klevend vinyl stickers

Duurzame stickers, die buiten lang meegaan.

Zelfklevend vinyl, voor duurzame stickers, die lang mee gaan

Zelfklevend vinyl is het meest gebruikte materiaal voor duurzame stickers die zowel binnen als buiten langdurig gebruikt kunnen worden. Vinyl (pvc) is soepel, sterk en goed bestand tegen weersinvloeden. Het materiaal is in vele varianten verkrijgbaar, met elk haar eigen toepassingsgebied. Het is in ieder geval zo dat niet elk zelfklevend vinyl zonder meer voor alle doeleinden geschikt is. Zeker de goedkopere soorten hebben hun beperkingen. De grootste verschillen tussen de diverse materialen voor vinylstickers zitten in de basisfolie en de lijmlaag. Er bestaan ontelbaar veel verschillende combinaties.

Specificaties zelfklevend vinyl de basisfolie: soort 1: monomeer gewalst

De meest gebruikte folies zijn wit en transparant. Stickerfolies zijn echter ook in diverse kleuren leverbaar. In principe zijn er drie basisvarianten folie:

Dit is de goedkoopste variant, geschikt voor vlakke, niet gebogen ondergronden. Dit materiaal wordt uit een blok pvc gewalst naar een steeds kleinere dikte. Het heeft daardoor een “geheugen” en zal de neiging hebben om te krimpen. Monomeer gewalst stickermateriaal wordt bij buitengebruik hooguit twee jaar gegarandeerd, afhankelijk van de specifieke weersinvloeden. Bij gebruik binnen gaat de sticker vele malen langer mee. Stickers.nl verkoopt dit materiaal als ’tweejaars” kwaliteit en hanteert altijd een dikte van 0,1 mm. De dikte is erg belangrijk voor de stugheid van het materiaal. Vaak worden in de markt goedkopere 0,09 mm. varianten aangeboden. Hoewel het een klein verschil is voelt men dit direct.

Specificaties zelfklevend vinyl de basisfolie: soort 2: polymeer gewalst

Dit is de variant voor de middellange termijn: 3 tot 5 jaar. Door toevoeging van extra hulpstoffen heeft het materiaal heeft minder de neiging om te krimpen en is geschikt voor gebogen ondergronden. Het is enigzins vervormbaar.  Vaak wordt het gebruikt voor onbedrukte plakletters. Wanneer het bedrukt wordt, wordt het altijd transparant gelamineerd, om er voor te zorgen dat de bedrukking net zo lang mee gaat als het materiaal zelf.

Specificaties zelfklevend vinyl de basisfolie: soort 3: polymeer gegoten

De duurste variant, maatvast met een levensduur van 7 tot 10 jaar (afhankelijk van de specifieke weersinvloeden). Dit materiaal kan middels warmte worden vervormd en is geschikt om over klinknagels en scherpe hoeken te plakken. Dit is de reden dat het ook bedrukt en gelamineerd wordt toegepast. De bedrukking zal de levensduur van de folie echter niet halen.

Lamineren: extra bescherming

Door het aanbrengen van een transparante beschermlaag (lamineren) wordt de sticker extra beschermd tegen krassen en weersinvloeden. Bovendien wordt de sticker hierdoor dikker, wat het opplakken een stuk eenvoudiger maakt. Geprinte vinylstickers worden meestal gelamineerd. De inkt is krasgevoelig en niet bestand tegen oplosmiddelen. Daardoor hebben weersinvloeden meer grip op de bedrukking en zal deze buiten minder lang mee gaan. Voor stickers gedrukt in zeefdruk is lamineren niet noodzakelijk: onze zeefdrukinkt is uit zichzelf al voldoende krasvast en ook nog eens benzinevast. In speciale gevallen wordt het toch gedaan. Bijvoorbeeld in de racerij worden de stickers vaak voorzien van een extra dik laminaat tegen steenslag en andere veel voorkomende schades.

De bedrukking

Stickerfolies kunnen met verschillende druktechnieken worden bedrukt. Niet elke druktechniek is echter even goed bestand tegen de zon. Vinylstickers gedrukt in offset gaan 6 tot 9 maanden mee, ook wanneer ze zijn voorzien van een UV-lak. Zeefdrukstickers gaan 2 tot 5 jaar mee. Vinylstickers uitgevoerd in solvent print gaan buiten ongelamineerd 1 a 2 jaar mee en gelamineerd 2 tot 4 jaar. De levensduur van de sticker is sterk afhankelijk van de weersinvloeden waar deze aan worden blootgesteld (zonlicht-UV, regen en wind). Bij een verkeerde keuze van materiaal en druktechniek blijft uw verbleekte sticker nog jaren onleesbaar hangen…

De Lijmlaag: van statisch hechtend tot supertack

Er zijn vele soorten lijm op de markt. Er bestaan zelf stickers zonder lijm die door middel van statische elektriciteit op ramen blijven plakken (statisch hechtend). Op basis van de ondergrond dient de lijm te worden gekozen. Pas na enkele dagen bereikt de lijm haar optimale kleefkracht. Neem voor het uitvoeren van een kleeftest derhalve ruim de tijd.

Lijmen kunnen uiteenlopen van ultra afneembaar tot supertack. Afneembare lijmlagen kleven niet op alle ondergronden. Supertack lijm plakt bijna overal op, maar is vaak moelijk verwijderbaar. Elke lijm kent een minimale temperatuur die de ondergrond moet hebben om goed aan te kunnen pakken. Doe bij twijfel vooraf altijd een test.

Stickers.nl kan alle lijmlagen leveren, maar meestal worden de stickers uitgevoerd met een permanente belijming. Deze voldoet in 90% van de gevallen uitstekend.

Nabewerkingen zelfklevend vinyl

Vinylstickers kunnen op vele manieren nabewerkingen ondergaan, afhankelijk van de gebruikte druktechniek.

Bij zeefdruk worden de stickers op vellen gedrukt en verwerkt.  De stickers kunnen machinaal in stapels van 2 centimeter naar het eindformaat gesneden (schoonsnijden). De stickers krijgen dan rechte hoeken. Dit gaat relatief snel en redelijk nauwkeurig. Men dient rekening te houden met snijverschillen van een halve milimeter. De stickers kunnen door rondhoeken worden voorzien van ronde hoeken. Dit gaat snel maar niet nauwkeurig. Wanneer gekozen wordt voor stansen kunnen de stickers in bijna elke vorm geleverd worden, met elke keer exact dezelfde maat en zeer kleine snijverschillen.

Geprinte stickers worden op rollen verwerkt. Geprinte stickers worden altijd stuk voor stuk gesneden, eventueel in vorm.

Breekslit, rugslit en frontslit

Om het loshalen van losse stickers te vergemakkelijken kunnen deze worden voorzien van een rugslit. Bij een rugslit is het rugpapier voorzien van een sneetje, waardoor het gemakkelijk verwijderd kan worden.

Stickers.nl maakt bij voorkeur geen gebruik van breekslitten, maar brengt de rugslit achteraf aan. Dit is een extra handeling, maar het rugpapier bestaat daardoor altijd maar uit twee delen. Bovendien kan de plaats van de rugslit bepaald worden, hetgeen kan helpen bij het opplakken van de sticker. Bij printwerk is een rugslit veel werk en levert Stickers.nl als alternatief desgewenst een frontslit. Daarbij zit de slit aan de voorzijde en krijgt de sticker een extra stukje materiaal. Tot slot levert Stickers.nl de stickers vaak op vellen of stroken. Dit is vooral handig in het geval van kleine stickers die niet los geleverd hoeven te worden.

Vinyl stickers op rol

Naast losse stickers met of zonder slit kunnen wij vinyl stickers ook op rol leveren. Hierbij hebben wij de keuze uit verschillende kleuren vinyl op rol, zoals wit vinyl, transparant vinyl, wit mat vinyl en zwart vinyl.

Tijd voor een eerlijk advies?

Bel meteen een van de specialisten van Stickers.nl voor een persoonlijk en eerlijk advies: 073 642 23 34. Geen tijd? Vraag een vrijblijvende offerte.

Stickers vinyl: Veel materiaalsoorten op voorraad

Stickers laten drukken op zelfklevend vinyl van Stickers.nl, betekent profiteren van talloze voordelen:

  • Uitstekend materiaal voor duurzame stickers
  • Langdurig gebruik voor binnen en buiten
  • Soepel, sterk en bestand tegen alle weersinvloeden
  • Verkrijgbaar in vele varianten en kleuren, zoals wit, transparant, geel, rood, zwart, mat zwart, mat wit
  • glans: doorgaans glanzend, soms mat. Egaal mat of glans effect verkrijgbaar door het toepassen van een lak of een laminaat. Spot mat of spot glans mogelijk met zeefdruk.
  • lijmlaag: geen (statisch hechtend), ultra afneembaar, afneembaar, permanent, extra permanent
  • specialiteiten: ultra destructible (breekt in stukjes), geëtst glas (etched glass / frosted), lijmlaag met luchtkanaaltjes, herpositioneerbaar Neschen EasyDot
  • kwaliteit: monomeer gekalanderd, polymeer gekalanderd, polymeer gegoten zie ons blog over de basissoorten vinyl
  • Elk materiaal heeft zijn eigen toepassingsgebied