Home Blog: Etiketten met metallic effecten zonder foliedruk of coldfoil

Feestelijk en speciaal

Etiketten met metallic effecten

Stickers op rol krijgen een luxe uitstraling door het gebruik van zilver, goud en andere metallic kleuren.

Meestal gebeurt dat door een extra drukgang met een speciaal magnesium stempel en een zilveren overzet folie. Dit procedé werkt sterk kostenverhogend, vooral bij kleine oplagen. Ook werkt de analoge techniek vertragend in de levertijd. Stickers.nl kan metallic effecten digitaal vervaardigen, zonder stempel of extra bewerkingen. In dit blog leggen wij uit hoe dat werkt.

Blinkende metallic kleuren bij stickers op rol, zo werkt het

 • De traditionele methode: foliedruk
  • Metallic zilver, goud en kleuren als blauw, groen en rood worden traditioneel gedrukt middels foliedruk (hot foil). Daarvoor is dan een aparte druktoren nodig en ook een messing of magnesium drukvorm. Een folie met metallic laag wordt door middel van hitte (100-165 °C) overgezet op het etiket. Messing drukvormen gaan lang mee, maar moeten worden gefreesd en zijn kostbaar. Magnesium drukvormen zijn goedkoper maar slijten veel sneller. Hot foil stamping vertraagt het drukproces door de noodzakelijke warmteoverdracht. Ook kost het maken van de drukvorm extra tijd, afhankelijk of het moeten worden uitbesteed of in huis wordt vervaardigd.
 • De snellere methode: cold foil
  • Voor cold foil is ook een extra druktoren nodig, maar de clichékosten zijn een stuk lager en het werkt sneller en eenvoudiger. Eerst wordt er een lijm gedrukt, waarna de metallic folie op de lijm wordt overgezet. Dit gaat sneller dan foliedruk. Tegenwoordig kan de lijm ook digitaal gedrukt worden, zodat de clichékosten vervallen en variabele bedrukking mogelijk is.
 • De volledig digitale methode
  • Stickers.nl heeft (nog) geen cold foil of hot foil in huis, maar gebruikt de volledig digitale methode van UV inkjet op rol. Daarvoor is geen cliché nodig en het is sneller.
  • Het basismateriaal: Als basis van het etiket wordt een mat zilver of chroom materiaal genomen in plaats van een wit materiaal. Dit kunnen bij Stickers.nl de volgende materialen zijn:
   • mat zilver zelfklevend papier permanent
   • chroom kleurig (blinkend zilver) zelfklevend papier permanent
   • chroom-zilver zelfklevend PP kunststof permanent
   • mat zilver polyester extra permanent
  • De opdruk
   Als eerste kleur wordt wit gedrukt. Dit simuleert het witte etiket. Daarbij worden de plaatsen waar het metallic effect nodig is uitgespaard. Vervolgens worden de full colour kleuren geprint. Stickers.nl heeft daarvoor niet alleen CMYK maar ook violet en oranje beschikbaar, zodat 90% van alle PMS kleuren goed worden weergegeven. Voor metallic effecten anders dan zilver wordt een transparante egale kleur over het zilver gezet. Goud wordt bijvoorbeeld gesimuleerd door gebruik van yellow, eventueel met een heel klein beetje magenta. Voor metallic blauw wordt een percentage cyaan gebruikt, voor metallic rood wordt magenta gebruikt. Natuurlijk zijn alle mengkleuren van CMYK mogelijk om het gewenste effect te benaderen..
  • De beperkingen van volledig digitaal gedrukt metallic
   • Elk voordeel heeft zijn nadeel. We moeten eerlijk zijn: het effect is iets minder mooi dan die van hot en cold foil. Ook is het niet mogelijk om een preeg te zetten. Door te pregen (prägen) kan tegelijk met de metallic folie ook een diepte effect worden bereikt in de vorm van hoger of dieper gelegen letters en logo’s.

Conclusie

Onze techniek een heeft een scala aan voordelige metallic effecten die bij oplagen tot 50.000 etiketten zeer concurrerend zijn. Dat geldt zeker in combinatie met een full colour opdruk. Alle kleuren worden op volle snelheid ineens op het etiket gedrukt, zodat ook de passing van de kleuren op elkaar in orde is. Een extra drukgang, druktoren of drukcliché zijn niet nodig. Deze druktechniek is derhalve het overwegen waard.

Kijk voor al onze mogelijkheden en druktechnieken op onze stickers op rol algemene pagina. Aarzel niet en mail of bel 073 6422334. Wij geven altijd eerlijk advies. U bent altijd welkom…