Home Kantenrollen: opkrullende randen van stickers

Help mijn stickers krullen om!

Help de randen van mijn stickers krullen op.

Regelmatig komen wij ze buiten tegen: stickers waarvan de kanten omkrullen.

Hoe komt dit? Hoe kan het krullen en loslaten van de randen van stickers worden voorkomen?

Elke opgeplakte sticker is een combinatie van vier factoren:

  • de bedrukking
  • het basismateriaal
  • de lijmlaag
  • de ondergrond

Wanneer deze combinatie niet goed samenwerkt kunnen er complicaties optreden. Het opstaan van de randen is er daar één van en kan zeer extreem zijn.

Het fenomeen van omkrullende kanten komt bijna altijd voor bij een volvlak bedrukking: een bedrukking over het gehele oppervlak van de sticker tot en met de rand. Het eerste wat gedaan kan worden om het krullen van de randen te voorkomen is daarom 4 a 5 mm. van de rand van de sticker vrij van bedrukking te laten. Bij pictogramstickers wordt dit standaard zoveel mogelijk gedaan.

De tweede oplossing is van een gekleurd materiaal uit te gaan. Bij een volledig gele sticker kan het bijvoorbeeld beter zijn om geel stickervinyl te gebruiken. De keuze aan voordelige gekleurde stickermaterialen en bijbehorende lijmlagen is echter zeer beperkt. Bovendien is de productie van dergelijke stickers duurder door het afwijkende materiaal.

Als een onbedrukte rand niet mogelijk of niet wenselijk is, kan gekozen worden voor een sterkere lijmlaag. Als de ondergrond niet meewerkt, bijvoorbeeld omdat deze gestructureerd is, is een dikke lijmlaag de juiste keuze. Bij ondergronden die moeilijk aanpakken door een hoge oppervlaktespanning zoals een plastic container, is het vooral van belang de juiste lijm te kiezen. In beide gevallen kan een supertack of extra permanente lijm uitkomst bieden. In extreme gevallen kan een rubberlijm of hightack lijm nodig zijn, maar deze lijm is lastiger te verwerken in de productie. Bovendien is het verwijderen niet prettig en kan het de ondergrond beschadigen.

Bij starre materialen zoals polyester maar ook bij gewoon zelfklevend vinyl kan de oorzaak van kantenrollen liggen in de gebruikte inkt. De gedrukte inktlaag zal na het drogen iets krimpen. Wanneer het basismateriaal niet of minder krimpt zal er spanning ontstaan tussen inkt en basismateriaal. Dit effect kan na verloop van tijd versterken, waardoor de sticker pas laat gaan krullen. Het gebruik van flexibele inkten en het toevoegen van een flexibiliseringsmiddel aan de inkt kan de spanning wegnemen.

Het voorkomen van krullende kanten is niet altijd mogelijk, omdat de drukker vaak niet weet op welke ondergrond de sticker wordt geplakt. Voor een goed advies is kennis van de ondergrond noodzakelijk. Het is te gemakkelijk om de sticker zelf eenzijdig de schuld te geven. Vandaar dat wij altijd vragen: “waar gaat u de sticker op plakken”. Een belangrijke vraag waar sommige klanten nog wel eens van schrikken: “Waarom wilt u dat weten?” En nu weet u het…

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.