Home Verkleuren en verweren van stickers: 6 belangrijke factoren

Help mijn stickers verkleuren

Verkleuren en verweren van stickers: 6 belangrijke factoren

Stickers hebben niet het eeuwige leven, zeker niet wanneer ze buiten gebruikt worden. Er komt altijd een moment dat het beter is ze te verwijderen of te vervangen.

verweren-en-verkleuren-van-stickers

Verkleuring, kleuren die totaal verdwenen zijn, scheurtjes in de folie, folie die loslaat en omkrult, het zijn allemaal zaken die de representativiteit en leesbaarheid op zijn zachts gezegd geen goed doen. Welke factoren zijn van invloed op verwering en verkleuring van stickers? Stickers.nl zet ze op een rijtje

  1. Direct zonlicht
    • De UV straling in zonlicht breekt de pigment deeltjes in de inkt af. De hoeveelheid UV straling is natuurlijk seizoensgebonden en verschilt uiteraard van jaar tot jaar. Niet alle kleuren verschieten even snel. Geel en rood vervagen eerst, daarna blauw en zwart. De kwaliteit van de gebruikte pigmenten is erg belangrijk. Voor outdoor gebruik zijn extra duurzame pigmenten beschikbaar, maar deze zijn een stuk duurder. Vandaar dat er inkten zijn voor gebruik binnen, bijvoorbeeld voor kartonnen verpakkingen en displays, en gebruik buiten, bijvoorbeeld speciale zeefdrukinkten.
    • Naast pigmenten speelt ook de dikte van de aangebrachte inktlaag een grote rol. Vooral in zeefdruk kan de dikte van de inktlaag gevarieerd worden voor extra duurzaamheid. Meer inkt betekent echter wel een hogere prijs. Deze hogere inktprijs kan voordelig zijn wanneer de kosten van het vervangen van de sticker hoog zijn.
  2. Indirect zonlicht
    • Niet een factor waar vaak aan gedacht wordt, maar de hoeveelheid UV straling als gevolg van indirect zonlicht is vaak veel groter dan die van directe UV straling. Indirecte straling als gevolg van weerkaatsing is overal en wordt veroorzaakt door water, sneeuw, zand, rotsen, gebouwen en andere objecten. Ook weersomstandigheden hebben invloed op de hoeveelheid indirect zonlicht. In de woestijn gelden andere waarden dan in een tropisch klimaat.
  3. Temperatuurverschillen in combinatie met vocht
    • Door temperatuursverschillen zetten de inkt en het stickermateriaal continu uit en krimpen ze weer, meerdere malen per dag. Door het kleurgebruik kan de sticker extra warm worden als gevolg van het zonlicht. In combinatie met vocht (vooral dauw in de ochtend) ontstaan na verloop van tijd kleine haarscheurtjes en verkleuringen. Nog altijd zijn pvc stickers de beste keuze als het gaat om gebruik buiten. Zacht vinyl is erg goed bestand tegen vocht en temperatuurverschillen. Er bestaan verschillende kwaliteiten in zelfklevend pvc (vinylstickers), elk met een eigen levensduur. Zie ons blog over de verschillende soorten zelfklevend vinyl.
  4. Luchtvervuiling in combinatie met wind en regen
    • In industriegebieden kunnen zure regen, gassen en andere luchtvervuiling een sticker extra snel laten verweren. Ook mechanische slijtage door harde wind in combinatie met zand en vuil in de lucht kunnen een grote invloed hebben, vooral laag bij de grond. Het lijkt ver gezocht, maar onze ervaring wijst uit dat het in specifieke gevallen toch echt een grote invloed kan hebben.
  5. Mechanische slijtage door direct contact
    • Slijtage door direct contact gaat vaak sneller dan gedacht. Vandaar dat vloerstickers een dik transparant laminaat hebben om de boodschap zo lang mogelijk goed te houden (alsmede het anti-slip effect). Stickers op bedieningspanelen worden daarom aan de achterkant van transparant materiaal bedrukt, zodat de inkt niet direct aangeraakt wordt.
  6. Invloeden door de ondergrond en materialen in de buurt
    • Een sticker kan ook vergaan door omstandigheden die buiten de sticker liggen. Roest of andere oxides kunnen over de sticker lekken en de levensduur beperken. Bijvoorbeeld benzine kan de opdruk aantasten. Hiertegen kan in zeefdruk een benzinevaste lak over de stickers worden aangebracht, die de aantasting vertraagt. Ook de ondergrond kan de levensduur van de sticker beinvloeden. Restgassen in kunststoffen kunnen gasbellen onder de sticker laten ontstaan. Oplosmiddelen in niet goed gedroogde lakken en coatings kunnen er voor zorgen dat de lijm oplost en de sticker uiteindelijk loslaat. Ook kunnen ze er voor zorgen dat een afneembare sticker onbedoeld juist extra goed aan de ondergrond hecht. De gevolgen kunnen rampzalig zijn…

Bovenstaande factoren bewijzen dat de levensduur van stickers sterk uiteen kan lopen naar gelang de specifieke situatie. Voor extra duurzame stickers is advies dan ook cruciaal. Een doorsnee internet drukker  kan u dat niet geven, een echte drukker als Stickers.nl daarentegen wel!

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.