Home Vervagende regenboogstickers A12:

is 10 jaar garantie reëel?

Vervagende regenboogstickers A12

Onlangs kwam in het nieuws dat de regenboogstickers op de lantaarnpalen aan de A12 moeten worden vervangen.

Schade 120.000 euro (artikel). De stickers hadden een garantie van 10 jaar, maar zijn na 6 jaar al flink vervaagd.

Is het geven van 10 jaar garantie op stickers voor buiten gebruik wel verstandig? Gaan stickers überhaupt wel 10 jaar mee?

10 jaar garantie is erg lang voor stickers

Dat een sticker niet het eeuwige leven heeft snapt iedereen. Toch krijgt ook stickers.nl vaak de vraag om een garantie van 5 jaar of langer. Dat is echter lasting om te beloven omdat er talloze factoren zijn die de levensduur van de sticker beinvloeden. Een aantal van die factoren heeft de stickerleverancier niet in de hand.

4 belangrijke factoren voor de levensduur van een sticker

Een sticker bestaat simpel gezegd uit 4 delen:

  • Het stickermateriaal zelf, inclusief de lijmlaag
  • De bedrukking
  • De ondergrond waarop geplakt wordt
  • De specifieke plaats waar de sticker geplakt wordt

Stickermaterialen zijn er in diverse kwaliteiten. Goedkope kwaliteiten worden twee jaar buiten gegarandeerd, dure kwaliteiten 10 a 12 jaar. Deze dure kwaliteiten kunnen tot wel 20 keer duurder zijn dan de goedkoopste, maar zijn wel in vele kleuren leverbaar. Meer over verschillende kwaliteiten stickermaterialen vindt u in ons blog “Soorten zelfklevend vinyl: gekalanderd, gegoten, polymeer en monomeer”.

De manier van bedrukken en de gebruikte inkten bepalen de levensduur van de opdruk. Ook blijven niet alle kleuren even lang goed. Vooral rood en geel gaan minder lang mee. De levensduur kan varieren van enkele weken of maanden tot 5 a 7 jaar.

De ondergrond waarop geplakt wordt speelt ook een rol. Door interactie met de ondergrond kan de sticker op de lange termijn aangetast worden.

Tot slot is de specifieke plaats belangrijk. Hangt de sticker in direct zonlicht of in de schaduw. Wordt de sticker blootgesteld aan regen, wind en vorst? Worden er stoffen meegevoerd van een object dat boven de sticker hangt, die met het regenwater worden meegevoerd? Is er sprake van alg aanslag of schimmel? Een transparante beschermlaag (laminaat) kan de levensduur verbeteren.

Conclusie

In onze ogen kan geen enkele leverancier 10 jaar garantie geven. De factoren die meespelen zijn te divers. Garanties op dergelijke lange termijnen kunnen alleen gegeven worden na het afronden van een goede test op wetenschappelijke basis. Een dergelijk test kan Jaren in beslag nemen en is alleen weggelegd voor industriële bedrijven zoals autoproducenten, die alle factoren zelf in de hand kunnen houden. In dit specifieke geval zou een stickermateriaal van de hoogste kwaliteit in banen van diverse kleuren de beste oplossing zijn. Derhalve zonder bedrukking.

Wat nu?

Is een leverancier toch bereid lange garanties te geven, vraag deze dan zwart op wit. Leg enkele exemplaren in een afgesloten zakje in het donker weg. Gebruik deze om af en toe te vergelijken met de sticker in het veld. Het is echter lastig om te bepalen hoe ver een sticker vervaagd of beschadigd moet zijn om als onvoldoende te worden beschouwd. Bovendien kunnen er factoren meespelen die de leverancier niet had kunnen voorzien. Niet alle schade zal vergoed worden omdat de sticker enige tijd in gebruikt is geweest.

Tot slot

Het geval van de lantaarnpalen toont weer eens aan dat de prijs van de sticker niet de enige factor is die moet worden meegenomen in het totale kostenplaatje. Ook de kosten van het opplakken en vervangen van de sticker moet worden bekeken. In dit geval is de prijs van de stickers maar een fractie van de totale “cost of ownership”. Het vervangen kost vele malen meer. Dan maakt het wel degelijk uit of een sticker 2, 5 of 10 jaar meegaat. Alleen naar de prijs van de sticker kijken is dan niet verstandig.

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.