Home Variabele data drukken: eenvoudiger dan het lijkt

Stickers met unieke nummering, barcode of QR code

Variabele data drukken: eenvoudiger dan het lijkt

Het maken van genummerde stickers en unieke barcodes stickers is minder moeilijk dan het lijkt.

Het aanleveren van een goede Excel spreadsheet is de basis van variabele data printing ( VDP ).

Het drukken van duurzame vinylstickers met variabele gegevens is voor Stickers.nl dagelijks werk. Moderne software in combinatie met state of the art printers maakt het verwerken van  unieke data steeds eenvoudiger. Op rollen, op vellen, of los, nummers, barcodes, afbeeldingen, Stickers.nl levert het!

Wat heb je nodig voor variabele data drukken?

Voor het vervaardigen van een sticker met variabele data zijn twee bestanden nodig: een basis afbeelding waarin de data geplaatst wordt, en een Excel sheet met de variabele data. In de basis afbeelding wordt ruimte gereserveerd waar de data moet komen. De vrije ruimte bepaalt de maximale grootte van eventueel te gebruiken barcodes en de letterhoogte van de teksten. Uit de Excelsheet worden de data gehaald. Elke horizontale rij bevat de gegevens van één sticker. Voor 1000 stickers zijn derhalve 1000 rijen nodig. Een rij wordt ook wel record genoemd. Elke verticale kolom bevat een gegevenstype, bijvoorbeeld een nummer. Een ander woord voor gegevenstype is variabele. Een sticker met meerdere variabelen heeft meerdere kolommen nodig. In de bovenste rij van een kolom staat de naam van het gegevenstype.

In de afbeelding wordt weergegeven hoe alle gegevens op de sticker worden gecombineerd.

Gegevens kunnen op de sticker gecombineerd worden, zodat ze netjes achter elkaar komen. Een combinatie van straatnaam en huisnummer kan zo met een simpele spatie direct achter elkaar worden gezet, onafhankelijk van de gezamenlijke lengte. Bij het bepalen van de lettergrootte wordt automatisch uit gegaan van de langste record.

Sommige barcodes hebben een controle getal dat door de software berekend moet worden. Een EAN13 code bestaat bijvoorbeeld uit 12 cijfers. Het dertiende wordt berekend en automatisch aangevuld. Bij Code39 barcodes is het gebruikelijk een asterisk (*-sterretje) voor en na de code toe te voegen. Dit kan automatisch worden aangevuld. Het is belangrijk vooraf aan te geven welke code gebruikt wordt.

Voorbeelden van producten met variabele data

Keuringsstickers met uniek oplopend nummer: geprint op duurzaam vinyl , benzinevast, geleverd op rol. Duurzaamheid buiten 1 a 2 jaar. Bij gebruik binnen gaan de stickers nog langer mee. Andere mogelijke materialen zijn polyester, ultra destructible vinyl (breekt in kleine stukjes), textiel en tampermark/VOID.

  • Machinestickers genummerd, eventueel aangevuld met barcode. Diverse materialen op rol verkrijgbaar.
  • Adresstickers met unieke namen en adressen, op rol of vel van zelfklevend papier.
  • Simpelweg genummerde stickers voor het nummeren van kapstokken, lockers of andere artikelen. (Zie de sticker van de week 44.)

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.