Home Blog: (UV)-vernis en lamineren: zin en onzin

Wat wordt er bedoeld met UV vernis?

Blog: (UV)-vernis en lamineren: zin en onzin

Drukwerk kan worden voorzien van een extra vernislaag of laminaat. Wanneer is dit wel of niet zinvol en waarom?

(UV-)Vernis

Dit is een extra gedrukte laag transparante lak. De vernis kan over het hele oppervlak worden aangebracht, of  alleen op bepaalde delen. In het laatste geval spreken we van spotvernis. Spotvernis kan verassende effecten geven, waarbij letters of foto’s extra worden benadrukt. Spotvernis kan zowel in mat als in glans worden uitgevoerd, maar wordt meestal toegepast op gewoon drukwerk, en niet bij stickers.

Bij stickers wordt een volvlak vernis meestal gebruikt om een egale glans of matheid te geven over de hele sticker. Drukinkt heeft altijd een iets andere glansgraad dan de ondergrond. Met een volvlak vernis wordt dit teniet gedaan. Naast een egale glans kan de vernis er voor zorgen dat de inkt minder snel uitveegt. Dit is vooral nuttig wanneer de inkt matig hecht op het vinyl stickermateriaal. Bij offset druk met gewone inkten is volvlak vernis een absolute must.

UV-vernis verschilt van gewoon vernis door de manier van droging: in plaats van aan de lucht wordt de inkt gedroogd door middel van UV licht. UV-vernis heeft als voordeel dat het beter vloeit, waardoor een diepere glans wordt bereikt. Daarnaast zijn de bestanddelen van UV-vernis harder en beter bestand tegen krassen en vocht.

In tegenstelling tot wat veel mensen in de industrie zeggen, biedt UV-vernis geen UV-werende bescherming. Het helpt derhalve niet tegen het verkleuren van de inkten onder invloed van (zon)licht. De toevoeging UV zegt alleen iets over de wijze waarop de vernis wordt gedroogd in de drukpers.  

Een laminaat

Een laminaat is een transparante folie die over het drukwerk wordt geplakt. Het beschermt de opdruk tegen krassen, vocht en andere invloeden. Een nuttige bijkomstigheid is dat het de sticker dikker maakt, waardoor opplakken gemakkelijker is.

Het laminaat kan verschillende eigenschappen hebben. Een whiteboard laminaat maakt van een gewone sticker een whiteboard. Een vloerlaminaat heeft een antislip oppervlak zodat de sticker veilig op een winkelvloer kan worden toegepast. Een polyester of polycarbonaat laminaat maakt de sticker erg hard en slagvast. Op dit moment zijn ook UV-werende laminaten in ontwikkeling, de een langere kleurechtheid beloven. Gewone laminaten verbeteren de kleurechtheid echter niet.

Conclusie:

(UV-)Vernis, zin:

  • egale glans
  • Veegvast
  • Papier wordt beter bestand tegen vocht
  • Spotvernis

Onzin: UV-vernis verbetert de kleurechtheid niet, de term UV slaat op de manier van droging in de pers

Lamineren, zin:

  • Egale Glans
  • Krasvast
  • Beschermt tegen weer en wind
  • Speciale toepassingen voor vloeren etc.
  • Vergemakkelijkt het opplakken

Onzin: laminaat verbetert de kleurechtheid niet, tenzij het een specifiek UV werend laminaat betreft.

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.