Home Blog: Nieuwe NEN-EN-ISO 7010 vluchtweg pictogrammen op Pictogrammen.nl

Alles wat je wilt weten over de ISO7010 vluchtweg normen

Nieuwe NEN-EN-ISO 7010 vluchtweg pictogrammen op Pictogrammen.nl

Het nederlandse norminstituut NEN heeft het gebruik van pictogrammen europees geharmoniseerd. Met name voor de vluchtweg pictogrammen heeft dit consequenties. In onze webshop Pictogrammen.nl kunt u de nieuwe NEN-EN-ISO 7010 vluchtweg pictogrammen nu al bestellen.

Nederland heeft de ISO 7010 als europese norm overgenomen. Dit betekent dat alle nationale normen die tegenstrijdig zijn worden ingetrokken of gewijzigd. Voor de vluchtweg pictogrammen heeft dit drie grote veranderingen tot gevolg:

De eerste verandering betreft het mannetje en de deur. Werd deze in de oude norm weergegeven door een aparte pijl en deur, in de nieuwe norm zijn ze gecombineerd door één gecombineerde afbeelding.

 

Ten tweede wordt de pijlrichting voor de vluchtrichting rechtdoor aangepast. In plaats van een pijl naar beneden wordt dit nu een pijl naar boven. Nederland liep hierin al langere tijd achter vergeleken met de rest van Europa. Ook voor de ANWB verkeersborden heeft dit gevolgen: alle pijlen voor rechtdoor worden langzamerhand vervangen door  een pijl naar boven.

 

Ten derde wordt een vluchtrichting waarbij sprake is van een trap niet langer weergegeven met een trappetje maar met een schuine pijl.

 

Het is niet verplicht om alle vluchtweg pictogrammen direct te vervangen door nieuwe. Het door elkaar gebruiken van beide is echter niet toegestaan. Voorlopig kunnen daarom de oude uitvoeringen nog gewoon geleverd worden om enkele stuks te kunnen vervangen. Het is raadzaam vanaf nu alleen nog maar de NEN-EN-ISO 7010 pictogrammen te hanteren. Pictogrammen.nl  heeft alle nieuwe vluchtweg pictogrammen op voorraad. Ze kunnen besteld worden in zelfklevende uitvoering, als gewoon PP bord en als fotoluminiscerend PP bord (glow in the dark). U vindt onze nieuwe NEN-EN-ISO 7010 pictogrammen hier. Een compleet overzicht van onze vluchtweg pictogrammen inclusief de oude en niet veranderde pictogrammen treft u hier aan.

Kijk voor meer informatie over de officiële normen op www.NEN.nl.

In de onderstaande tabel treft u alle nieuwe uitvoeringen aan.

 

 betekenis    pictogram
vluchtrouteaanduiding rechtdoor of naar boven

opmerking: boven deuren en doorgangen alsmede boven de finale uitgang

vluchtwegaanduiding_rechtdoor_naar_boven_ISO710
vluchtrouteaanduiding rechtsaf vluchtwegaanduiding_rechtsaf_ISO710
vluchtrouteaanduiding linksaf vluchtwegaanduiding_linksaf_ISO710
vluchtrouteaanduiding naar beneden vluchtrouteaanduiding_naar_beneden_ISO710
vluchtrouteaanduiding trap af rechts vluchtrouteaanduidng_trap_af_rechts_ISO710
vluchtrouteaanduiding trap op rechts vluchtrouteaanduidng_trap_op_rechts_ISO710
vluchtrouteaanduiding trap af links vluchtrouteaanduiding_trap_af_links_ISO7010
vluchtrouteaanduiding trap op links vluchtroute_trap_op_links_ISO7010

 

 

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.