Home Blog: Mag je een sticker op een helm plakken?

Helmstickers wees voorzichtig!

Mag je een sticker op een helm plakken?

Wekelijks krijgen wij aanvragen voor stickers die op een helm geplakt moeten worden. Vaak gaat het dan om bouwhelmen die voorzien moeten worden van een nummer of een logo. Maar mag dat wel?

Stickers.nl zet de overwegingen op een rijtje en geeft aan waarom wij verplicht zijn het plakken van stickers op een helm af te raden.

Helmstickers kunnen de helm aantasten

Bestanddelen in de stickerlijm en het stickermateriaal kunnen theoretisch de structuur van een helm op de lange termijn aantasten. Theoretisch, want of dat gebeurt is afhankelijk van de gebruikte lijm van de sticker in combinatie met het specifieke materiaal waar de helm van gemaakt is. Er bestaat een veelvoud aan materialen waarvan een helm gemaakt kan zijn, zoals PE, polyamide en polycarbonaat, of gelaagde kunststoffen zoals glasvezelpolyester. Vaak zijn de helmen voorzien van een beschermende transparante coating. Door de hoeveelheid aan materialen is het ondoenlijk garanties te geven en verantwoordelijkheid te nemen. In dit engelse youtubefilmpje van motorcyclenews.com wordt het nog eens uitgelegd (zonder ondertiteling).

Wat zegt de overheid over helmstickers?

Het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is duidelijk over het gebruik van stickers op helmen: het mag niet. Zij schrijft letterlijk: “Een helm mag niet worden beplakt met stickers, omdat lijmen het verouderingsproces versnellen”. Duidelijker kan niet, lees het zelf in het artikel Hoofdbescherming onder het kopje “veiligheidshelm heeft houdbaarheidsdatum”.

Er worden wel helmstickers gemaakt, hoe kan dat?

Wat voor ons geldt, geldt ook voor anderen. Niemand kan garanderen dat stickers een willekeurige helm op de lange termijn niet aantasten. Er zijn materialen die voor helmstickers geschikt zouden zijn, met certificaat Bedenk echter wel dat dit certificaat alleen geldig is voor de specifieke helm en sticker combinatie die daadwerkelijk getest is. In het certificaat staat uiteindelijk dat na een aantal maanden geen visuele afwijkingen aan de helm geconstateerd zijn. Of daarmee de zaak juridisch volledig is dichtgetimmerd is maar zeer de vraag…

De enige die echt garanties kan geven is de fabrikant van de helm zelf. Deze kan voor een specifieke helm die hij produceert een specifiek stickermatieraal testen en leveren. De geteste combinatie is dan gegarandeerd goed. Bovendien kan een grote fabrikant gemakkelijker garanties afgeven en zich tegen aansprakelijkheid verzekeren.

Maar een klein stickertje mag toch wel?

Dat is aan u zelf om te beoordelen, maar wij mogen dat niet zeggen en zeggen dat dus ook niet. In 99,999999% van de gevallen hoeft een helm nooit zijn werk te doen. Het gaat om dat ene geval waar de verzekering moeilijk gaat doen. Bovendien, wat is klein? Wij nemen het zekere voor het onzekere en raden het gebruik af. De overheid zegt om de zelfde reden ook nee.

Desalniettemin leveren wij materialen die uitstekend op allerlei soorten kunststoffen plakken en ook 1 die geschikt zou zijn voor helmen…

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl  en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

Pictogram veiligheidshelm verplicht

Wilt u aangeven dat een helm verplicht is? Via onze webshop Pictogrammen.nl kunt u deze stickers en PP bordjes per stuk bestellen. We hebben dit pictogram in zowel de oude versie als de nieuwe ISO-7010 norm en in diverse formaten en uitvoeringen.