Etiketten met metallic effecten zonder foliedruk of coldfoil

 

Etiketten op rol krijgen een luxe uitstraling door het gebruik van zilver, goud en andere metallic kleuren. Meestal gebeurt dat door een extra drukgang met een speciaal magnesium stempel en een zilveren overzet folie. Dit procedé werkt sterk kostenverhogend, vooral bij kleine oplagen. Ook werkt de analoge techniek vertragend in de levertijd. Stickers.nl kan metallic effecten digitaal vervaardigen, zonder stempel of extra bewerkingen. In dit blog leggen wij uit hoe dat werkt.

 

Metallic zilver, goud en kleuren als blauw, groen en rood zonder extra drukgang: het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Stickers.nl kan het en het werkt als volgt:

 

Als basis van het etiket wordt een mat zilver of chroom materiaal genomen in plaats van een wit basismateriaal. Dit kunnen de volgende materialen zijn:

 

mat zilver zelfklevend papier permanent

chroom kleurig (blinkend zilver) zelfklevend papier permanent

chroom-zilver zelfklevend PP kunststof permanent

mat zilver polyester extra permanent

 

Als eerste kleur wordt wit gedrukt. Dit simuleert het witte etiket. Daarbij worden de plaatsen waar het metallic effect nodig is uitgespaard. Vervolgens worden de full colour kleuren geprint. Stickers.nl heeft daarvoor niet alleen CMYK maar ook violet en oranje beschikbaar, zodat 90% van alle PMS kleuren goed worden weergegeven. Voor metallic effecten anders dan zilver wordt een transparante egale kleur over het zilver gezet. Goud wordt bijvoorbeeld gesimuleerd door gebruik van yellow, eventueel met een heel klein beetje magenta. Voor metallic blauw wordt een percentage cyaan gebruikt, voor metallic rood wordt magenta gebruikt. Natuurlijk zijn alle mengkleuren van CMYK mogelijk om het gewenste effect te benaderen..

 

Het is niet mogelijk om een preeg te zetten. Door te pregen (prägen) kan tegelijk met de metallic folie ook een diepte effect worden bereikt in de vorm van hoger of dieper gelegen letters en logo’s.

 

Desalniettemin opent onze techniek een heel scala aan voordelige metallic effecten die bij oplagen tot 50.000 etiketten, al dan niet verdeeld over meerder versies, zeer concurrerend zijn. Deze druktechniek is derhalve het overwegen waard. Vraag naar de mogelijkheden.

 

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.