Home Blog: Help mijn stickers plakken niet! 6 mogelijke oorzaken.

Wat kan de oorzaak zijn?

Help mijn stickers plakken niet! 6 mogelijke oorzaken.

Helaas komt het bij ons heel af en toe voor: een klant belt met de mededeling dat de stickers niet plakken.

De lijmlaag van de sticker krijgt altijd de schuld, maar feitelijk is dat altijd maar één kant van het hele verhaal. Stickers.nl zet 6 mogelijke oorzaken op een rijtje.

1. De stickerlijm is niet geschikt voor het materiaal waarop geplakt wordt

Stickerlijmen zijn tegenwoordig voor veel ondergronden geschikt, maar nooit voor alle ondergronden en onder alle omstandigheden. Er komen steeds meer materialen en mengsoorten van materialen bij. Met name flexibele plastics en gerecyclede kunststoffen kunnen de lijm afstoten. Maar ook op bruine kartonnen dozen van gerecycled materiaal plakken stickers vaak moeilijk of niet. Zeker als het niet duidelijk is waar het ondergrond materiaal van gemaakt is is altijd goed om vooraf een model van het stickermateriaal te testen.

2. De sticker wordt te snel verwijderd, waardoor de lijm niet is gezet

Stickerlijm heeft tijd nodig om goed aan te hechten en zich te zetten naar de ondergrond. De optimale hechting wordt vaak pas na 48 uur bereikt. Stickerlijmen zijn meestal “pressure sensitive”, hetgeen betekent dat ze beter gaan plakken als ze goed worden aangedrukt. Sommige hightack lijmen hebben een betere aanvangskleefkracht (hogere “tack”), maar de uiteindelijke kleefkracht zal niet veel hoger zijn dan die van een standaard lijm. Hightack lijmen zijn duurder en zijn lastiger te verwerken in de productie.

3. De ondergrond is gestructureerd

Een gestructureerde ondergrond kan betekenen dat de sticker alleen op de toppen van de structuur houvast heeft. Daardoor is het werkelijke plakoppervlak kleiner en kan de sticker eerder loslaten. Bij een fijne structuur kan een dikkere lijmlaag die de structuur opvult een oplossing zijn. Bij een hele grove structuur kan een stickermateriaal dat de vorm van de structuur aanneemt soelaas bieden. Deze materialen zijn dun en worden met warmte soepel gemaakt en geplooid. Het aanbrengen vergt ervaring.

4. Het oppervlak of de sticker is te koud

Lijmen plakken het beste bij kamertemperatuur. Als algemene ondergrens wordt 15 graden celcius van de sticker én de ondergrond aangehouden. Sommige lijmen plakken al bij 0 graden celcius, andere specialistiche lijmsoorten plakken onder het vriespunt op bijvoorbeeld diepgevroren producten. Daarbij is vaak sprake van aangevroren condens.

5. De ondergrond is schoongemaakt met een siliconen houdend schoonmaakmiddel

Een schone ondergrond is uiteraard belangrijk voor een mooi plakresultaat. Gebruik echter geen glassex of gelijkend schoonmaakmiddel omdat deze silcionen bevatten. De siliconen worden in het schoonmaakmiddel gedaan om er voor te zorgen dat vuil minder goed hecht. Stickers plakken hier echter ook niet op. Veel beter is het om een klein beetje zeepsop te gebruiken, of een andere zuivere onvetter (groene zeep, ammoniak).

6. Bevriezing en uitdroging

Sommige lijmsoorten zijn gevoelig voor bevriezing als de stickers nog niet zijn opgeplakt. Ook kan het voorkomen dat de lijmlaag na verloop van tijd uitdroogt en niet meer plakt. Bevriezing en uitdroging speelt vooral bij papieren stickers.

Deze lijst van punten is zeker niet uitputtend, maar het moge duidelijk zijn dat stickers vaak een goed advies nodig hebben. Ondergrond, speciale eisen en de verwerking van de sticker vragen in veel gevallen om maatwerk. Stickers.nl kan u uiteraard daarbij helpen.

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden. Of bel: 073 6422334.