Home Een sticker strak plakken, waar hangt dat van af?

Kies een sticker die gemakkelijk plakt

Een sticker strak plakken, waar hangt dat van af?

Veel mensen denken dat het strak opplakken van een sticker alleen is weggelegd voor professionals.

Er komen echter steeds meer materialen op de markt die juist gericht zijn op de niet-professionele plakker. Waarom is de ene plakklus moeilijker dan de andere?

Het formaat van de sticker

De eerste horde die invloed heeft is het formaat van de sticker: hoe groter des te lastiger. Een sticker van 1×1 cm kan iedereen plakken, een sticker van 1 bij 1 meter wordt een stuk moeilijker. Nog groter en je moet goed weten hoe je het aanpakt.

De dikte van het stickermateriaal

De dikte van de sticker heeft een grote invloed. Een dun stickermateriaal is vele malen lastiger te plakken dan een dik materiaal. Dunne materialen zijn gevoelig voor plooien omdat ze soepeler zijn en daardoor gemakkelijk uitrekken. Iets te veel kracht en de sticker wordt niet meer strak. Dikke materialen zitten altijd strak, maar zijn niet geschikt voor grove ondergronden, omdat ze niet in de diepere gedeelten kunnen gaan zitten.

De ondergrond waar op geplakt wordt

Ook de ondergrond telt mee. Een gebogen ondergrond is lastiger dan een vlakke en vereist de juiste aanpak. Een spiegelgladde ondergrond is lastiger dan een gestructureerde ondergrond omdat de lucht onder de sticker moeilijk weg kan. Een groffe niet-vlakke ondergrond stelt eisen aan de folie, die juist weer erg soepel moet zijn. Vaak moet er dan ook warmte gebruikt worden om de folie goed aan te laten sluiten zonder luchtbellen. Het volledig inpakken van een auto (“car wrappen”) is daar een goed voorbeeld van.

De lijmsoort van de sticker

Erg belangrijk is de lijmsoort. Door de oneindige hoeveelheid aan combinaties van ondergrond en toepassingseisen bestaan er vele verschillende soorten stickerlijmen. Sommige lijmen hebben een zeer hoge aanvangskleefkracht of “tack” om er voor te zorgen dat ze meteen goed vastzitten. Andere stickerlijmen zijn bedoeld om na verloop van tijd gemakkelijk te verwijderen. Veel modern lijmen zijn in beginsel herpositioneerbaar maar gaan goed vast zitten als ze worden aangedrukt (“pressure sensitive”).  Een herpositioneerbare stickerlijm maakt het opplakken van een grote sticker een heel stuk gemakkelijker en staat toe een gedeelte dat niet goed geplakt is los te halen en weer opnieuw te plakken. Als de sticker niet al te groot is en niet is aangedrukt, kan deze zelfs in zijn geheel los gehaald en opnieuw geplakt worden.

Luchtkanaaltjes in de lijm van de sticker

Door het toepassen van luchtkanaaltjes in de lijmlaag wordt het gemakkelijk om luchtbellen en plooien onder de sticker glad te wrijven. De lijmlaag is dan niet volledig glad maar heeft kleine uitgespaarde haarlijntjes waar de lucht langs weg kan of de lijmlaag bestaat uit kleine puntjes (dotjes) met lijm. Vaak wordt een combinatie van een herpositioneerbare lijm en luchtkanaaltjes toegepast voor optimaal plakgemak.

Voorbereiding voor het plakken van stickers

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Hoe groter de sticker, des te belangrijker het is de juiste werkwijze te hanteren en de klus met meerdere mensen uit te voeren. Doe het plakken niet even tussendoor, maar zorg er voor dat u rustig en ongestoord kunt werken. Spreek van te voren af wie wat doet. En natuurlijk geldt: oefening baart kunst. De eerste keer is nooit gemakkelijk, maar met het juiste materiaal bent u vaak na een paar keer al een echte pro…

Goed advies

Tot slot is een goed advies erg belangrijk. Afhankelijk van de ondergrond en toepassing kunnen diverse materialen en stickerlijmen worden ingezet. Stickers.nl geeft altijd eerlijk advies. Als het kan raden wij zelf plakken aan, maar niet in alle gevallen is zelf plakken de beste keuze. Afhankelijk van de regio kunnen wij ook een onafhankelijke professionele plakker voor u inschakelen. Bel voor informatie 073 6422334.

Heeft u een onderwerp waar u graag wat meer over zou willen weten? Mail dan naar blog@stickers.nl en wij gaan de vraag zo goed mogelijk beantwoorden.